Vad skiljer en bra föreläsare från en dålig?

Huruvida en föreläsare är bra eller dålig ligger naturligtvis lite i betraktarens öga och den föreläsare som är bra för en person kan vara direkt usel för en annan. Så är det ju bara och detta gäller ju egentligen allting och är inte specifikt just för föreläsare. Det man generellt kan säga gällande föreläsare är att en bra sådan – oavsett ämne – har en förmåga att engagera och rycka med sina åhörare i sin berättelse.

Detta kan vara en medfödd egenskap men för de allra flesta skickliga föreläsare så är det träning – som det så vackert heter – gett färdighet. En dålig föreläsare kan alltså ha en bra berättelse men inte lyckas få fram denna på ett bra sätt och kan då efter några år av träning lyckas med detta på ett helt annat sätt. Det krävs nämligen mod att vara en föreläsare – att ställa sin inför 100 personer eller fler och berätta något om sig själv är verkligen ingenting som alla klarar av att göra.

Men, i och med att vanan börjar komma så utvecklas ständigt en föreläsare och lär sig av sina misstag, kan slipa på vissa saker och står sedan – förhoppningsvis – där på scenen utan några som helst skrupler. Man ska alltså inte döma en föreläsare direkt utan ge denne lite tid att utvecklas – det är ju detsamma som med ett rockband eller en stå-upp-komiker också. Med tid kommer också erfarenhet och detta är alltså som även en föreläsare måste få för att prestera så bra som möjligt.

Hur arbetar en föreläsare?

Hur en föreläsare arbetar beror lite på vad man menar med arbetet i fråga. Själva yrket handlar ju om att man åker omkring och håller föredrag om ett speciellt ämne eller någon händelse som påverkat sitt eget liv och som kan komma att påverka de som lyssnar. Detta kan ju ske över hela landet och en föreläsare kan alltså bo i Malmö och bli anlitad för en föreläsning i Luleå. En skicklig föreläsare reser alltså väldigt mycket och många har också detta som en heltidsysselsättning då man faktiskt kan tjäna mycket pengar på det.

Andra föreläsare ser det mer som en hobby och föreläser ideellt på exempelvis skolor för att både inspirera och få ungdomar att förstå farorna med exempelvis droger elelr annat som personen i fråga har erfarenhet. Dessa föreläsare tjänar alltså inga pengar att tala om utan brukar, som sagt, bara föreläsa i förebyggande syfte och där brukar betalningen ske i form av resa, logi och mat.

Dessa föreläsare kan faktiskt ibland vara nog så bra som de som har sitt föreläsande som yrke – det hela handlar ju trots allt om att få människor att lyssna och tänka efter och visst kan det ibland vara bättre att höra om faror med droger än om hur någon skaffade sin första miljon? Det här beror ju naturligtvis på situationen också – ett företag som jobbar med säljverksamhet borde nog alltså här kanske sikta på att anlita det sistnämnda alternativet.